مانی علوی در ۷ اردیبهشت ۱۳۲۶ برابر با ۲۸ آوریل ۱۹۴۷ در تهران در خانواده آقابزرگ علوی و فاطمه علوی چشم به جهان گشود. بههنگامِ کودکی، مانی با جدایی از پدر مواجه شد که ناگزیر به مهاجرت شده بود. مانی در دوران کودکی و نوجوانی خود ، دور از پدر و نزد عمهاش پرورش یافت. سالها به درازا کشید تا بتواند برای دیدن پدر بلند آوازهاشبه خارج از ایران بشتابد.
مانی دورۀ دبیرستاناش را در دبیرستان شاپور تجریش گذارند. سپس برای تحصیل در رشتۀ ریاضی وارد دانشگاه تهران شد اما، دوره دانشجوییاش در آنجا دیری نپایید و رهسپار آلمان شد. او دورۀ کارشناسیارشد را در رشتۀ الکتروتکنیک در دانشگاهِ فنی مونیخ باموفقیت به اتمام رساند. پس از آن تصمیم گرفت تحصیلات دوره دکترایِ خود را در در دانشگاه ماربورگ در آلمان در پهنۀ فیزیک ادامه دهد و آن را باموفقیت بهپایان رساند.
سپس به یکموسسۀ پژوهشی در شهر ویلینگن – شونینگن در جنوب آلمان درمقامِ پژوهشگرِ ارشد پیوست. تمرکز پژوهشهایش در بخشی مدرن از دانش و تکنولوژیِ امروزی بهنام میکرومکانیک بود.
مانی انسانی بود دوستداشتنی، فرهیخته، چندبُعدی، سرشار از تیزهوشی، ژرفانگری و پویایی ذهن؛ نگاهش پُرسویه بود با چشماندازی گشاده: دانش و فناوری، سیاست، اجتماع، ادبیات، موسیقی.
وی پرورشیافته در خانوادهای با گرایشهای چپِ آزادی- و عدالتخواهانه بود، مانی بهمحض ورود به آلمان به کنفدراسیون جهانی محصلین و دانشجویان ایران پیوست و بهسرعت به یکی از اعضایِ برجسته آن فرارویید. یکسال مسئولیت دبیریِ (دبیر انتشارات) کنفدراسیون جهانی رابهعهده گرفت. در همین دوران بود که از «سازمان توفان» که پیشتر به آن پیوسته بود، جدا شد.
مانی علوی بهزودی دریافت که میان عدالت و دمکراسی با پیوندی ناگسستنی درهم تنیدهاند که دمکراسی از مفروضات و عدالت مکمل آن است با اندرکنشی دوسویه. ازاینروی بود که مانی پس از انقلاب ۵۷ به “سازمان جمهوریخواهان ملی ایران” پیوست. سپس با جمعی از همفکرانش «جامعۀآزادیخواهان سوسیالیست» را بنیان نهاد و دو سالی مسئولیتِ دبیری آن را بهعهده داشت..
با مرگ زودهنگامِ دکتر مانی در ۱۲ آذر ۱۳۹۹ برابر با ۲ دسامبر ۲۰۲۰ جامعۀ روشنفکریِ چپِ ایران یکی از نخبگان خود را از دست داد. اما، یاد و خاطره و آثارش در دل و جان ما نشسته و پاینده خواهد بود.
مانی در کنار آرامگاهِ پدرِ خود، آقابزرگ علوی، در برلین به خاک سپرده خواهد شد.
0
You must be logged in to post a comment.